Cudownie zielone i orzeźwiające babeczki na słoneczną pogodę :D Wpadłam na ten pomysł przez duszną pogodę, bo chciałam czegoś nowego i świeżego. Cytrynowy smak dodaje im świeżości, krem delikatności, a zielony kolor sprawia, że jemy oczami. Mięciutka struktura ciasta i delikatny krem wprost rozpuszczają się w ustach.
Użyłam zielonego barwnika spożywczego w żelu firmy Wilton.
Ciasto:
5 jajek
1 szklanka cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 1/2 szklanki oleju
sok, miąższ i skórka z jednej cytryny
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sodyszczypta soli
barwnik w żelu firmy Wilton
W dużej misce roztrzepać jajka i utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać olej oraz sok miąższ i skórkę z cytryny (startej na małych oczkach) i dobrze wszystko ze sobą połączyć za pomocą trzepaczki. Do mniejszej miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, sodę i sól. Wszystko ze sobą wymieszać i stopniowo dosypywać do składników w dużej misce. Następnie trzonkiem łyżeczki stopniowo dodawać po trochu barwnika dokładnie go rozprowadzając w cieście za pomocą trzepaczki, aż do uzyskania pożądanego koloru.
Ciasto przełożyć do papilotek (powinny być umieszczone w specjalnej formie z otworami) lub silikonowych formy, do połowy ich wysokości. Piec 18 min w nagrzanym piekarniku do temperatury 175 stopni. Po upieczeniu odczekać aż ostygną.
Krem:
800 ml śmietanki 30%
250 g serka mascarpone
trochę skórki z cytryny
cukier puder
kiwi
Śmietankę ubić mikserem na sztywno na dużych obrotach, w między czasie dodać skórkę z cytryny i cukier puder w ilości takiej, aby słodkość nam samym odpowiadała. Następnie dodać serek mascarpone i miksować go ze śmietanką na małych obrotach dopóki grudki nie znikną.
Krem przełożyć do rękawa cukierniczego bądź szprycy i udekorować babeczki. Można też udekorować po prostu nakładając go łyżką ;) Kiwi pokroić na plasterki lub półplasterki i położyć na wierzchu. I gotowe :D
Smacznego !
Dora.
no git
OdpowiedzUsuńDzięki :P
Usuń