Ciasto:
600 g mąki
6 łyżeczek proszku do pieczenia
12 łyżeczek zwykłego kakao
480 g cukru
450 ml coca coli
300 ml oleju
6 jajek
2 - 3 łyżki cherry brandy (ale można też zrobić bez jak ktoś woli)
Wierzch:
1 tabliczka czekolady 60 % cacao ( ja użyłam z 52 % cacao, specjalna do rozpuszczania i dekoracji ciast. Można ją znaleźć w Lidlu)
1 łyżka masła
cukierki dropsy Skittles
Przygotowanie ciasta:
Suche składniki, oprócz cukru, wymieszać w mniejszej misce - mąkę, proszek i kakao. Mokre połączyć w większej - roztrzepane jajo, coca colę i olej. Do wymieszanych mokrych składników dodać cukier i mieszać do jego rozpuszczenia, wpuszczając tym samym powietrze do ciasta, dzięki czemu będzie delikatniejsze. Następnie stopniowo dosypywać suche składniki do masy z cukrem i dokładnie mieszać. Ciasto rozłożyć do papilotek (najlepiej jak będą one umieszczone w specjalnej blasze z otworami) napełniając je po połowy wysokości. Piec w temperaturze 200 stopni przez 25 min. Po upieczeniu odstawić do ostygnięcia.
Dekoracja:
Do małego garnka nalać wody, ale tylko tyle aby zakryła dno i zagotować. Gdy woda zacznie parować na garnku położyć metalową miskę i wrzucić do niej połamaną czekoladę. Kiedy czekolada będzie w połowie rozpuszczona dodać masło i wymieszać. Zdjąć miskę z garnka, gdy zostaną już malutkie kawałki czekolady i wymieszać do ostatecznego rozpuszczenia.
Ozdobić babeczki czekoladą wedle swojego uznania i ułożyć na wierzchu dropsy Skittles i gotowe :)
Smacznego !
Dora. :D
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz