środa, 1 maja 2013

Ciasteczka kakaowe


Pyszne i delikatnie kruche ciastka kakaowe ;) Pamiętam, że były wymienione już w jednym poście i zapomniałam o nich :p Ale już są i są bardzo proste w przygotowaniu.

Składniki (24 - 30 sztuk):
200 g masła
200 g cukru
1 jajko
350 g mąki tortowej
50 g kakao

Przygotowanie:
Mąkę, kakao i sól przesiać do osobnej mniejszej miski. W dużej misce ubić mikserem masło z cukrem na kremową masę, dodać jajko i dalej wszystko razem ubijać. Do masy dodawać stopniowo mąkę z kakaem i solą i mieszać wszystko razem. Wyjdą brzydkie grudy, ale nie ma co się tym przejmować ;) Następnie zagnieść porządnie ciasto, owinąć w folię i chłodzić w lodówce przez godzinę.
Ciasto rozwałkować na grubość mniej więcej 5 mm i wyciąć ciasteczka foremkami lub po prostu szklanką :) Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180 stopni przez 8 - 12 minut. Po upieczeniu zostawić do ostygnięcia. Można dodatkowo ozdobić lukrem:
jedno ubite białko wymieszać z odrobiną soku z cytryny i zagęszczać przesianym cukrem pudrem. Gęstość lukru zależy już od indywidualnych upodobań :)

Smacznego.

Dora.

2 komentarze:

  1. Ciastka wyglądają smakowicie :) Może przy każdym przepisie napiszesz, ile czasu ci on zajął? Oczywiście każdy może to robić w swoim tempie, ale chodzi mi o przybliżenie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przygotowanie ciasta jest bardzo szybkie, trochę dłuższe jest oczywiście ugniatanie ciasta, całość zajmuje jakieś góra 20 min o ile pamiętam ;) A potem to tylko trzeba czekać aż się upieką i gotowe :)

      Usuń