sobota, 18 maja 2013

Czekoladowe babeczki z nutellą


Mięciutkie i puszyste babeczki o smaku czekoladowym z nadzieniem Nutella o jej wspaniałej konsystencji :) Pyszniutkie i wspaniałe na każdą okazję, piknik, poczęstunek, małe przyjęcie. Nie są trudne w przygotowaniu, a efekt jest powalający i tak smaczny, że nigdy się nie znudzą :D

Ciasto:
5 jajek
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 1/3 szklanki oleju
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody
2 - 3 łyżek zwykłego kakao
szczypta soli

Nadzienie:
Oczywiście Nutella ;)

Przygotowanie ciasta:
W dużej misce roztrzepać jajka i utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dolać olej i wszystko jeszcze raz utrzeć. Do mniejszej miski przesiać mąkę i kakao, dodać sodę, proszek do pieczenia i sól. (Takie oddzielne mieszanie składników suchych i składników mokrych sprawi, że babeczki będą jeszcze delikatniejsze i na pewno nie wyjdą zakalce. Można taki trik też stosować do różnych ciast.) Teraz do składników mokrych stopniowo dodawać suche i wszystko razem ze sobą łączyć łyżką lub solidną trzepaczką.
Rozlać ciasto do papilotek (najlepiej jak będą one umieszczone w specjalnej blasze z otworami), napełniać je do połowy wysokości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do ok 175 stopni na 16 - 17 min lub do suchego patyczka ;) Po upieczeniu ostudzić.

Nadziewanie babeczek:
W każdej babeczce należy małym nożykiem wyciąć po środku otwór. Ma on być tylko po środku i głęboki na połowę wysokości babeczki. Wyjęty fragment ciasta położyć obok i nie wyrzucać. Teraz najlepsze: za pomocą małej łyżeczki nabierać Nutellę i włożyć w wycięty środek babeczki. Następnie wycięty fragment włożyć z powrotem do babeczki przykrywając nadzienie i jeszcze odrobiną Nutelli przykryć babeczkę i gotowe :D

Życzę smacznego ;)

Dora.

3 komentarze: