sobota, 18 maja 2013

Babeczki raffaello


Najdelikatniejsze i najbardziej rozpływające się w ustach babeczki jakie znam ;)  A to wszystko załuga bezy ktora nadaje ciastu tą wspaniałą puszystość. Przepis jest 100 % mój. Połączyłam ze sobą kilka i wyszło mi przepyszne ciasto, a w połączeniu puszystego kremu i kokosa na wierzchu smakują jak najprawdziwsze raffaello :D

Ciasto:
5 żółtek
80 ml oleju
sok i skórka z 1 cytryny
150 g przesianej mąki
1 1/3 łyżeczka proszku do pieczenia

Beza:
5 białek
150 g cukru

Krem:
800 ml śmietany 30%
250 g serka mascarpone
cukier puder
ekstrakt cytrynowy

+ wiórki kokosowe

Przygotowanie ciasta i bezy:
Żółtka utrzeć z olejem w dużej misce i dodać sok z cytryny oraz drobno startą skórkę. Dodać mąkę wcześniej przesianą i wymieszaną oddzielnie z proszkiem do pieczenia. Można dolać odrobinę wody jeśli ciasto jest bardzo gęste, aby miało konsystencję gęstej śmietany.
Do białek dodać szczyptę soli (dzięki temu szybciej i lepiej się ubiją) i ubić na sztywno. Dosypać do nich cukier i dalej ubijać mikserem aż masa będzie gładka i błyszcząca.
Następnie ubitą bezę dodać do ciasta i delikatnie, ale bardzo dokładnie wszystko ze sobą połączyć.
Ciasto przelać łyżką lub małą chochelką do papilotek (najlepiej jak będą one w blasze ze specjalnymi otworami), napełniać do troszeczkę powyżej połowy wysokości i piec w temperaturze 175 stopni przez 15 - 17 min, sprawdzać patyczkiem przed końcem czasu pieczenia. Po wyjęciu babeczki odrobinę opadną, ale nie przejmujcie się to taka uroda tego ciasta ;)

Przygotowanie kremu:
Śmietanę ubić porządnie z cukrem pudrem, którego dodajemy na wyczucie swojego smaku słodkości oraz dodajemy trochę ekstraktu cytrynowego. Po ubiciu śmietany wrzucamy serek mascarpone i dalej wszystko razem miksujemy na jednolitą masę. Następnie krem nakładamy do szprycy lub rękawa cukierniczego i dekorujemy nim babeczki. Na koniec posypujemy całość wiórkami kokosowych i schładzamy babeczki przez min 30 min w lodówce i tam możemy je już przechowywać.

Teraz pozostaje się już tylko pochwalić swoimi wypiekami i się nimi rozkoszować.

Smacznegoo ;)

Dora.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz