sobota, 4 maja 2013
Ciasto marchewkowe z lukrem cytrynowym lub kremem cytrynowym
Przepyszne ciasto marchewkowe z nutą cynamonu ;) Delikatne, odpowiednio wilgotne i rozpływające się w ustach. Można je zrobić na wiele sposobów, ale ja preferuję dwa najlepsze: z polewą z lukru cytrynowego lub przełożone kremem cytrynowym z serka śmietankowego (jak na zdjęciu). Kwaskowatość cytryny idealnie łączy się ze słodkością marchewki i posmakiem cynamonu :)
Ciasto:
4 jajka
1 szklanka cukru
1,5 szklanki oleju
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżki cynamonu
szczypta soli
szczypta sody
5-6 większych marchewek lub 7 nie dużych
Jajka ucieramy z cukrem i olejem w dużej misce, suche składniki mieszamy w mniejszej i następnie stopniowo dosypujemy je do wcześniej utartych jaj. Marchewki ścieramy na grubych oczkach i dodajemy do masy. Ciasto przekładamy do natłuszczonej i posypanej mąką okrągłej formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 40 - 50 min. Po upieczeniu czekamy aż ostygnie.
Ciasto z kremem:
Krem:
250 g masła
100 g cukru
550 g serka kremowego
Ucieramy mikserem masło z cukrem i dodajemy serek, ucieramy razem całość do uzyskania maksymalnej puszystości masy i wkładamy do lodówki na 20 min.
Ciasto przekrawamy na dwa blaty i przekładamy warstwą serka oraz nakładamy go na wierzch :) Całość wstawiamy do lodówki na ok 30 min i gotowe. Wierzch można ozdobić marchewkami z masy cukrowej, plasterkami marchewki, płatkami migdałów lub orzechami.
I gotowe :)
Ciasto z lukrem:
Lukier:
1 białko
sok z 1/4 cytryny
cukier puder do zagęszczenia
Białko ubijamy, żeby się tak nie ciągnęło grudkowato, łączymy z sokiem z cytryny i całość zagęszczamy cukrem pudrem. Masa nie powinna być bardzo gęsta, musi ładnie spływać po cieście.
Ciasta nie przekrawamy ani nic, jedynie nakłuwamy wierz drewnianym patyczkiem, aby lukier wpłyną trochę do środka i polewamy cały wierzch lukrem.
Można zajadać się od razu albo odczekać aż lukier trochę wyschnie ;)
Według mnie łatwy i szybki przepis na pyszne ciasto :)
Życzę smacznego !
Dora.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz