sobota, 20 kwietnia 2013

Babeczki z dżemem malinowym i kokosem



Ciasto:
4 jajka
3/4 szklanki cukru
2 opakowania cukru waniliowego
1 szklanka oleju
ok. pół szklanki wody
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
szczypta sody
słoiczek dżemu malinowego

Krem:
1 opakowanie śmietanki 30%
wiórki kokosowe
ekstrakt waniliowy

Przygotowanie ciasta:
W dużej misce utrzeć jajka z cukrem i cukrem waniliowym, dodać olej i wszystko połączyć. W drugiej misce wymieszać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Suche składniki stopniowo dodawać do mokrych na przemiennie z wodą, aby całość miała konsystencję budyniu. Do papilotek nałożyć łyżeczkę ciasta, gdy się rozpłynie po powierzchni foremki położyć płaską łyżeczkę dżemu na środek i przykryć znów łyżeczką ciasta. Napełniać tak wszystkie foremki :) Piec w temperaturze ok 175 stopni przez około 15 min. Po upieczeniu ostudzić.

Przygotowanie kremu:
Śmietankę ubić z ekstraktem waniliowym i po łyżeczce kłaść i rozprowadzać po babeczce. Potem posypać wiórkami kokosowymi i schłodzić :)

A potem już tylko chwalić się swoim wypiekiem ;)

Smacznego!

Dora.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz