niedziela, 21 kwietnia 2013

Czerwone naleśniki


Czerwone naleśniki z marmoladą, polewą i krążkami białej czekolady.

Ciasto (3- 4 sztuki):
1 jajo
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 szklanka mleka
1 szklanka wody gazowanej
1 - 1,5 szklanki mąki
czerwony barwnik spożywczy

Przygotowanie:
Roztrzepać jajo, dodać cukier i cukier waniliowy, wymieszać i dolać mleka. Potem dodać wodę gazowaną, która sprawi, że naleśniki będą bardziej puszyste i delikatniejsze. Następnie dosypujemy mąkę i dokładnie mieszamy. Oczywiście ilość mleka, wody i mąki można zredukować według swoich potrzeb i upodobań ;) Czubkiem wąskiej łyżeczki nabieramy odrobinę barwnika, dodajemy do ciasta i mieszamy do czasu aż się nie rozpuści ( ja używam barwników Wilton w żelu i ze wszystkich, które miałam tej firmy są najlepsze). Barwnik dodajemy do momentu aż ciasto będzie miało barwę w miarę czerwoną, pod wpływem ciepła kolor stanie się ciemniejszy także bez obaw ;)
No i smażymy :D
Potem smarujemy naleśniki marmoladą, bądź też dżemem jak kto woli, zawijamy i polewamy swoją ulubioną polewą (u mnie polewa z owoców leśnych). Ozdabiamy krążkami białej czekolady (znalezione przypadkiem w jakimś sklepie :P ) i gotowe.

Smacznego :)

Dora.

2 komentarze:

  1. Coś na pozór banalnego a sprawiło, że już mam ochotę biec to zrobić :)

    OdpowiedzUsuń