niedziela, 12 maja 2013
Ciasto czekoladowe z ciemną polewą
Pyszne i mocno czekoladowe ciasto, o idealnej wilgotności i słodkości ;) Przepis zaczerpnięty ze strony nigella-gryzie.blogspot.com . Oglądałam program Nigelli Lawson, nie zdążyłam zapisać składników, więc zaczęłam szukać w internecie i znalazłam :)
Ciasto:
2 ⅔ szklanki mąki
¾ szklanki plus 1 łyżka stołowa cukru
⅓ szklanki brązowego cukru
¼ szklanki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
½ łyżeczki soli
3 jajka
½ szklanki plus 2 łyżki stołowe śmietany
1 łyżka stołowa ekstraktu z w wanilii
¾ szklanki roztopionego masła
½ szklanki oleju kukurydzianego
1 ⅓ szklanki zimnej wody
Polewa:
170 g gorzkiej czekolady (min 70%)
1 szklanka i 2 łyżki miękkiego masła
1 3/4 szklanki cukru pudru
1 łyżka ekstraktu z wanilii
Przygotowanie ciasta:
W dużej misce wymieszać mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól. W drugiej misce utrzeć jajka ze śmietaną i wanilią. W mikserze ubić masło z olejem, a następnie dodać wodę. Do ubitego masła i oleju dodać suche składniki (mąka, cukier itd.) i wszystko razem zmiksować. Potem do tego dodać wszystkiego dodać utarte jajka ze śmietaną i miksować wszystko aż do połączenia składników. Ciasto przelać do dwóch foremek o średnicy 20 cm, wysmarowanych masłem i wstawić do piekarnika o temperaturze 180 stopni na 45 - 50 min. Po upieczeniu pozostawić do wystygnięcia.
Przygotowanie polewy:
W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę, a jeszcze lepiej na parze.
W misce ubić masło, dodać cukier puder i dalej ubijać. Dać wanilię i czekoladę i dalej wszystko mieszać na gładką masę.
Teraz 1/4 polewy posmarować jedno ciasto, położyć na to drugie i całość posmarować pozostałą polewą.
Smacznego ;)
Dora.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz