sobota, 27 kwietnia 2013

Tarta jabłkowa.


 "Pyszna i delikatna tarta jabłkowa, a jednocześnie bardzo prosta i nie wymagająca dużo pracy i wysiłku ;)"

Ciasto:
3 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
łyżeczka cukru waniliowego
3 żółtka
150 g masła

Do tego  3- 4 jabłka, cukier, cynamon.

Przygotowanie:
Mąkę wysypać na stolnicę razem z cukrem i cukrem waniliowym, w kawałkach ułożyć masło i mieszać wszystko siekając dużym nożem tak jak przy kruchym cieście. Potem dodać żółtka i czynność powtórzyć, a następnie zagnieść porządnie ciasto.
Chłodzić pół godziny w lodówce.
Formę do tart natłuścić masłem i wysypać cienką warstwą bułki tartej, wyłożyć dokładnie ciastem. Całość nakłuć widelcem po powierzchni i wysypać znów cienką warstwą bułki tartej, która zatrzyma sok wyciekający z jabłek i nie pozwoli ciastu rozmięknąć.
Wstawić na 10 min do nagrzanego piekarnika na 200 stopni.
Jabłka obrać i zetrzeć na cienkie plastry, po wyjęciu ciasta plasterki układać warstwami, następnie posypać cukrem i cynamonem i wstawić z powrotem do piekarnika na 20 - 25 min.
Wyjąć i ostudzić. :D

Smacznego !

Dora.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz