sobota, 27 kwietnia 2013
Babeczki z jabłkiem i cynamonem.
Babeczki z jabłkiem i cynamonem, czyli klasyka smaków w nieco innym wydaniu ;)
Ciasto:
3 jabłka
3 szklanki mąki
3 jaja
5 łyżek cukru
100 ml oleju
3/4 szklanki mleka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki sodu
5 łyżeczek cynamonu
szczypta soli
Przygotowanie:
Przesianą mąkę wymieszać w mniejszej misce z proszkiem, sodą, solą i cynamonem. W większej misce roztrzepać jajka i utrzeć z cukrem, mlekiem i olejem. Potem do mokrych składników dosypywać stopniowo suche i wszystko razem dokładnie łączyć. Jabłka pokroić w małą kostkę i dodać do ciasta.
Foremki do babeczek napełniać do 3/4 wysokości (najlepiej jak papilotki będą ułożone w specjalnej formie lub po prostu silikonowe).
Przed włożeniem do piekarnika można na wierzchu babeczek położyć migdały, orzechy czy rodzynki :)
Piec w 200 stopniach przez ok 25 min.
Życzę smacznego ! :)
Dora.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Zjadł bym :D /Zysiek
OdpowiedzUsuńCzekają wciąż na Ciebie ;)
Usuń