sobota, 1 czerwca 2013

Babeczki kokosowo - waniliowe na Dzień Dziecka


Babeczki kokosowo - waniliowe z fioletowym kremem śmietankowym i kolorową posypką idealnie nadają się na Dzień Dziecka, ale i również jako po prostu coś słodkiego w domu :)
Przepyszne i delikatne, o cudnym smaku wanilii z kokosem. Fioletowy kolor kremu uzyskałam dzięki barwnikowi spożywczemu firmy Wilton w żelu. Można je znaleźć na allego.pl lub innych stronach poświęconych wypiekom. Jest to trzeci rodzaj barwników jaki kupiłam. Wcześniej próbowałam barwników w płynie mało znanej firmy, a także innych też w żelu, ale żeby choć trochę zabarwić musiałam użyć prawie całe pudełeczko jednego koloru. A w tych od Wilton'a wystarczy odrobina, aby kolor zaczął się pojawiać, a dodając go coraz więcej po trochu, uzyskujemy bardziej intensywne kolory.

Ciasto:
5 całych jajek
1 szklanka cukru (nie cała)
1,5 opakowania cukru waniliowego
1 i 1/3 szklanki oleju
2 szklanki mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody
szczypta soli
1 - 2 szklanek wiórków kokosowych

W dużej misce roztrzepujemy jajka, dodajemy oba cukry i ucieramy. Następnie dolewamy olej i wszystko razem łączymy. Do osobnej miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę i dodajemy sól, mieszamy. Suche składniki dodajemy stopniowo i powoli do składników w dużej misce. Gdy wszystko się ze sobą połączy dosypujemy wiórki kokosowe i mieszamy. Ciastko przekładamy do papilotek do muffinek na połowę ich wysokości (najlepiej jak papilotki będą umieszczone w specjalnej blasze z otworami lub ciasto będzie bezpośrednio w foremkach silikonowych). Pieczemy przez 15 - 19 min do tzw suchego patyczka, w piekarniku nagrzanych do 170 stopni.

Krem:
600 ml śmietanki kremówki 36 % lub 30 % (ja używam 30%owej, bo jest mniej tłusta i lepiej smakuje)
250 g mascarpone
cukier puder
ekstrakt waniliowy
fioletowy barwnik spożywczy w żelu
posypka kolorowa

Śmietankę ubijamy w dużej misce na sztywno, w międzyczasie dosypujemy cukru pudru tak, aby stopień słodkości nam odpowiadał i dodajemy trochę ekstraktu. Gdy śmietana będzie ubita dodajemy mascarpone i wszystko dalej miksujemy, aby nie było grudek. Następnie na koniec trzonka łyżeczki do herbaty nabieramy odrobinę barwnika, dodajemy do masy (jeśli dotkniemy masy trzonkiem łyżeczki, nie możemy już go użyć ponownie do nabierania barwnika) i całość miksujemy, aby barwnik się równo rozprowadził. Jeśli kolor jest zbyt blady, powtarzamy czynność z dodawaniem barwnika dopóki kolor kremu nie będzie według nas odpowiedni ;)
Potem wystudzone babeczki dekorujemy kremem za pomocą rękawa cukierniczego lub po prostu łyżką i posypujemy kolorową posypką. Tak przygotowane babeczki należy trochę schłodzić i potem przechowywać w lodówce.

Gotowe :)

Smacznego :)

Dora.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz