sobota, 22 czerwca 2013

Lava cake


Niby upał i duchota, ale takie ciastko jest dobre na każdą pogodę mimo, iż jest na ciepło ;) Jest wręcz przepyszne, smakowało nawet mnie - osobie, która nie jada i nie lubi czekolady. Za to lubię robić ciasta z czekoladą, a to akurat mnie pokusił bardzo i spróbowałam. Cudowne połączenie miękkiego ciasta z płynną czekoladą, wszystko rozpływa się w ustach. Co najlepsze, przepis jest bardzo prosty i nie wymaga nie wiadomo jakiego sprzętu i mnóstwa czasu. Można też wypływającą ze środka ciemną czekoladę, zastąpić białą, co będzie dawało jeszcze wspanialszy efekt. A więc do dzieła ;)

Składniki na dwie porcje (kokilki) :
2 tabliczki czekolady (75 % kakao)
2 jajka (oddzielić białka od żółtek)
2 łyżeczki cukru
2 łyżki masła

Z czekolady odłożyć 4 kostki czekolady (to one będą wypływać potem z ciasta, więc można też użyć białej tak jak wcześniej pisałam). Resztę ciemnej czekolady (75% kakao) rozpuścić w kąpieli wodnej, a najlepiej na parze - na dno garnka wlać trochę wody, postawić na ogniu i gdy zacznie parować położyć na garnku plastikową miseczkę z czekoladą, gdy już zostaną małe grudki czekolady, zdjąć miseczkę z garnka i mieszać czekoladę dalej do jej całkowitego rozpuszczenia. 
Dodać do czekolady cukier i wymieszać. Kiedy trochę ostygnie dodać żółtka i ubite wcześniej na sztywno białka.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Kokilki wysmarować masłem i wlać czekoladową masę. Do każdej włożyć w środek po 2 odłożone wcześniej kostki czekolady i odstawić na 15 min na bok. Potem wstawić do piekarnika i piec 9 - 10 min, ciastka idealnie wyrosną. Po upieczeniu odstawić na 3 min. 
Ciastka wyłożyć na talerz odwracając kokilkę i ciastka są gotowe do podania natychmiast. Można ozdobić je rozpuszczoną czekolada, polewą czekoladową, bitą śmietaną, lodami, owocami itd. :D

Smacznego.

Dora.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz